“Ei tavoitetta ole tarkoitus aina saavuttaa. Usein riittää, että on jotain, jota tavoitella.” ― Bruce Lee
Millainen tavoite motivoi?
SMART kriteerit
Sekä laadullisissa (kvalitatiivinen) että määrällisissä (kvantitatiivinen) tavoitteissa SMART kriteerit täyttyvät, kun tavoite on:
- Määritelty (Specific): Selkeästi joko määrällisesti tai laadullisesti kuvattavissa oleva tulos
- Mitattava (Measurable): Tavoite joko itsessään on mittari tai tavoitteen onnistumista voidaan arvioida erilaisten mittareiden avulla tai jonkun ulkopuolisen sidosryhmän kautta (mittareita voivat olla mm. raha, aika, laatumittarit, asiakastyytyväisyys, tehokkuusmittarit yms.)
- Saavutettavissa (Achievable): Hyvä tavoite on haastava, muttei mahdoton.
- Relevantti (Relevant): Tavoite tukee muita merkittäviä tavoitteita, eikä ole ristiriitainen niiden kanssa.
- Aikaan sidottu (Time bound): Tavoitteen voi saavuttaa seurantajakson aikana
Tavoitteiden sudenkuoppia
Vältä tyypillisiä tavoitteiden asettamiseen liittyviä sudenkuoppia:
- Liian monimutkaiset tavoitteet: Tavoitteita on joko numeerisesti liian monia tai tavoitteet ovat liian monimutkaisia ollakseen ymmärrettäviä ja auttaakseen fokusoimaan toimintaa.
- Mitataan vain tuloksia: Tämä voi olla tehokasta, jos saavutus on suoraan mitattavissa (esim. myynti). Monissa tehtävissä kuitenkin se, miten asiat tehdään on yhtä tärkeää kuin se, mitä asioita tehdään (esim. asiakaspalvelu).
- Liian yleiset tavoitteet: On epäselvää, miten tavoite liittyy kunkin omaan toimintaan.
- Epätasapaino tavoitteissa: Liian henkilökohtaiset tai nurkkakuntaiset tavoitteet voivat saada ihmiset kilpailemaan toisiaan vastaan, niin että kokonaisuus kärsii.
- Liian helpot mittarit: Jos mitataan vain helposti mitattavia asioita (esim. aika, raha) tai asioita, joita on totuttu mittaamaan, voi toiminnan kehittäminen ja itse tuloksellisuus jäädä taka-alalle.
Vinkkejä esimiehelle
- Pyydä tiimisi jäseniä tekemään luonnos tavoitteista etukäteen.
- Mieti etukäteen, millaisia tavoitteita haluat asettaa ja missä on joustamisen varaa. Luota johdettavan arvostelukykyyn.
- Käytä valmentavaa johtamisotetta ja kysy avoimia kysymyksiä.
- Pidä listaa konkreettisista tilanteista sekä erilaisten käyttäytymismallien vaikutuksesta tiimin toimintaan mahdollistamaan konkreettisen palautteen antamisen.
- Valmistaudu pyytämään palautetta omasta toiminnastasi.