Esimiehen tärkein johtamistehtävä on itsensä johtaminen
Esimies on työpaikalla työnantajan edustajana vastuussa alaistensa työhyvinvoinnista. Jotta esimies itse pystyy tämän tehtävän täyttämään, on tärkeää että hänen suhteensa omaan työhön ja muuhun elämään on tasapainossa. Esimiehenä jaksamisen ja päätöksenteon kannalta on hyvä että ymmärtää sen, mikä itselle on tärkeää ja valintatilanteissa osaa asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Voi olla ajoittain hyvä myös miettiä, mikä on oma johtamisfilosofiasi ja kertoa se myös muille, jotta he ymmärtävät toimintaasi paremmin.
Lisäksi on myös hyvä peilata omia arvojasi oman yrityksen tai organisaation arvoihin. Jos sinusta tuntuu siltä että nämä ovat eriytyneet kauaksi toisistaan, on todennäköistä että myös päätöksenteko ja toimiminen yrityksen edustajana tuntuu raskaalta. Silloin voi olla aika miettiä vakavasti muita vaihtoehtoja.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että monet esimiehenä koetut tilanteet ovat vaikeita ja päätökset eivät ole ”mustavalkoisia” siten, että olisi olemassa vain yksi ainoa oikea ratkaisu. Silloin hyvä itseymmärrys ja omien arvojen mukaan linjassa toimiminen auttaa ja selkeyttää päätöksentekoa. Esimiehetkin ovat ihmisiä, erehtyvät ajoittain ja tekevät virheitä – riittää että pyrkii aina toimimaan eettisesti ja vastuullisesti, ja koettaa tehdä aidosti parhaansa. Alla on lueteltu muutamia asioita joita kannattaa itselleen selkeyttää itsensä johtamisessa:
Arvot
Arvot ovat toimintamme perusta. Ajoittainen omien arvojen ja arvostusten tarkastelu auttaa pitämään sanat ja teot linjassa, ja helpottaa aitoa ja itselle rehellistä toimintaa.
- Tee lista niistä asioista jotka sinulle ovat elämässä tärkeitä ja merkityksellisiä
- Priorisoi listaa vielä eteenpäin niin että erotat näistä vielä 1) kaikkein tärkeimmät 2) erittäin tärkeät 3) tärkeät
- Huolehdi siitä, että et joudu tinkimään kaikkein tärkeimmistä periaatteistasi ja siitä, että myös suurin osa itsellesi erittäin tärkeistä arvoista toteutuu työssäsi
Työssä viihtyminen
Työhyvinvointi on monitahoinen asia. Suurimmalla osalla asiantuntijoista tai nk. aivotyöläisistä työhyvinvoinnin palikoiden pitää olla kunnossa, jotta he suoriutuvat tehtävistään hyvin ja saavat aikaan tuloksia.
- Millä mielin lähdet töihin aamuisin ja suhtaudut tulevaan päivään? Oletko pääsääntöisesti innostunut? jos ahdistut säännönmukaisesti ajatellessasi tulevaa päivää, on ehkä aika vaihtaa tehtäviä tai työpaikkaa
- Nautitko esimiestehtävistä ja koetko ne antoisina ja merkityksellisinä? jos et, voi olla hyvä harkita jälleen asiantuntijauraa ilman esimiesvastuita
- Nautitko yhteistyöstä nykyisten kolleegoidesi kanssa ja tuntuuko tärkeimpien sidosryhmien kanssa toimiminen mielekkäältä?
Ammatillinen kehittyminen
Tehtävän ja toimenkuvan mielekkyys omaan osaamiseen nähden on myös osa työhyvinvointia. Välillä tehtävä itsessään jo kehittää riittävästi, kun taas joskus täytyy aktiivisesti hakea kehittymistä toimenkuvaa laajentamalla.
- Ovatko nykyiset tehtäväsi sinulle sopivasti haastavia ja koetko kehittyväsi työssäsi jatkuvasti?
- Oletko käyttänyt monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti erilaisia kehittymismahdollisuuksia hyödyksesi?
- Koetko olevasi tiimissäsi ja/tai johtoryhmässä enemmän ”antajana” vai ”saavana” osapuolena? Elämäntilanteesta riippuen on tärkeää hahmottaa se, kummantyyppinen ryhmärooli sopii paremmin sinulle juuri tässä elämäntilanteessa
Ajanhallinta
Nykyajan työelämä on kiireistä, ja tasapainoilu vaativan työn ja muun elämän välillä on haastavaa. Ajanhallinnan merkitys korostuu työn hallinnassa.
- Kun priorisoit asioita, huolehdi siitä ettet painota aina vain nk. kiireellisiä tehtäviä, varaa aikaa myös pitkäjänteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen
- Varaa kalenteristasi aikaa tärkeisiin esiintymistilanteisiin ja johtoryhmiin valmistautumiseen
- Voit myös säännöstellä sähköpostia ja facebook (tai muu sosiaalinen media) aikaa – päätä että keskityt näihin vain tiettyyn aikaan päivästä -> irtaudu ”tavoitettavuusorjuudesta”!
- Muista aikaa rentoutumiselle – luova työ vaatii että aivosikin saavat välillä levätä ja ”käydä tyhjäkäynnillä”
Visiot ja unelmat
Työn imu ja arki voivat imaista meidät niin että välillä unohdamme miettiä mitä ”oikeasti” elämältä haluamme. Tämän vuoksi olisi myös tärkeää ajoittain pohtia, missä itse haluaa olla seuraavan viiden vuoden kuluttua. Jos 5 vuotta tuntuu liian pitkältä, voi tavoitteen myös asettaa 2-3 vuoden päähän.
- Luo mielikuva siitä millainen olisi sinun ”unelma”-elämäntilanteesi? mitä tekisit ja millaista työtä tekisit ?
- Selvitä itsellesi mitä täytyisi tapahtua jotta unelmasi voisi joku päivä toteutua?
- Tarkista unelmasi puolivuosittain ja tarkista onko unelmasi muuttunut? oletko ottanut tarvittavia pieniä askelia jotta unelmasi voisi joskus toteutua?
- Kun teet päätöksiä muista myös unelmasi ja oma listasi tärkeistä asioista – muista että kukaan pystyy saavuttamaan kaikkea yhtä aikaa
- Kun olet systemaattisesti miettinyt päätöksiä omien arvojesi ja unelmiesi mukaan, on helpompi iloita ja olla tyytyväinen niistä valinnoista joita on tehnyt
- Carpe Diem – tartu hetkeen!
Minä ja muut
Itsensä johtamisessakin on hyvä muistaa toimivansa osana yhteisöä, jossa omilla teoilla ja tekemättömyyksillä on merkitystä myös muille. Pyri tarkastelemaan omia päätöksiäsi aina myös muiden kannalta.
- Listaa asioita tai tilanteita viimeisen kuukauden ajalta, jolloin olet konkreettisesti auttanut toista ihmistä -> jos lista tuntuu lyhyeltä huolehdi siitä että kuukauden päästä tilanne on toinen
- Jos joudut tekemään vaikeita päätöksiä, ja olet ennen päätöstä punninnut asiat monelta kantilta omien arvojesi mukaan, älä jää päätöksen jälkeen asiaa ”märehtimään”
- Hyvät teot pyrkivät palautuvaan tekijälleen muodossa tai toisessa – älä kuitenkaan odota välitöntä hyötyä