header1

Sidosryhmien johtaminen

Sidosryhmien hallinta muuttuu esimiestehtävissä astetta haastavammaksi
Pieniä omistaja-yrittäjiä lukuunottamatta, esimiehellä on aina joku joka häntäkin johtaa. Lisäksi esimies on usein osa vähintään yhtä ellei useampaa ohjausryhmää. Varsinaisten asiakkaiden lisäksi siis monet organisaation sisäiset sidosryhmät tulevat osaksi esimiehen päivittäistä verkostoa. Alla on listattuna vinkkejä siihen mitä asioita kannattaa ottaa huomioon organisaation eri sidosryhmäsuhteiden hallinnassa.

Avain sidosryhmäsuhteiden hallintaan on laajentaa omaa näkökulmaansa omasta tiimistä ja lähiympäristöstä aina vain laajemmalle. Ole utelias, kirkastamalla sekä oman tiimisi että muiden tiimien toimintaa ja tehtäviä, ymmärrät paremmin sen miten sinua ja tiimiäsi muut arvioivat, ja opit arvostamaan myös muiden kontribuutiota ja näkökulmia.

Oma linjaesimies

Valmistaudu huolella omaan tavoite- ja kehityskeskusteluusi. Jos olet eri mieltä esimiehesi antamista tavoitteista, perustele näkemyksesi ja esitä vaihtoehtoista ratkaisua. 
Pidä esimiehesi kartalla tärkeistä asioista jotka koskevat tiimiäsi. Mieti kuitenkin tarkasti mitkä asiat ovat relevantteja hänelle, jottet kuormita omaa esimiestäsi sellaisilla asioilla, jotka kuuluvat omiin tehtäviisi.

Pyydä apua ja tukea silloin kun sitä tarvitset, esimiehesi kuuluu varsinkin esimiesurasi alussa tukea ja ohjata sinua esimiestyössäsi.
Muista toimia suodattimena tiimisi ja esimiehesi välillä – tiimisi ei tarvitse tietää kaikkea minkä itse tiedät, eikä esimiehesi tarvitse tietää kaikkea sitä, mitä tiimissäsi tapahtuu.

Muista pyytää ja antaa palautetta myös omalle esimiehellesi.

Kolleegat ohjaus- tai johtoryhmässä

Kolleegasi ohjaus- tai johtoryhmissä ovat sinun toinen tiimisi. Muista että tämän tiimin jäsenenä sinun tulisi toimia kuten toivoisit omien alaistesi tiimissä toimivan – jakaen, yhteen hiileen puhaltaen, ja reviiriajattelua välttäen.

Joudut todennäköisesti välillä taistelemaan kolleegoittesi kanssa esimerkiksi resursseistä – yritä katsoa asioita kokonaisuuden kannalta, toki puolustaen oman tiimisi tarpeita jos laajemmasta näkökulmasta se on perusteltua, mutta pyri win-win tilanteisiin.

Listaa niitä asioita, joita odotat saavasi kolleegoiltasi ja heidän tiimeiltään. Listaa myös ne asiat, joita oma tiimisi voi antaa muille tiimeille. Vertaa lopuksi listojanne kolleegoittesi kanssa.

Anna positiivista palautetta ja tunnustusta toisille aina kun siihen on aihetta, pyydä myös kolleegoiltasi palautetta tiimisi toiminnasta.

Muut sidosryhmät

Identifioi itsellesi ja tiimillesi tärkeimmät sidosryhmät – voit käyttää aikaa myös muihin sidosryhmiin, mutta priorisoi tärkeimpiä.

Pyydä ja anna palautetta näiltä sidosryhmiltä. Analysoi palautetta – kysy tarvittaessa lisäkysymyksia jos et ymmärrä jotain tai olet eri mieltä.

Ole avoin kehittämisideoille, pyydä tarvittaessa toisia tiimejä mukaan kehittämiseen – pohdiesim. seuraavia kysymyksiä:

• ovatko tiimien väliset rajanvedot tehtävänjaossa varmasti järkeviä?
• voivatko kaikki hyödyntää vahvuuksiaan parhaiten?
• mahdollistaako tehtäväjako mielekkäät ja merkitykselliset toimenkuvat tiimien jäsenille?
• olisiko tiimien välillä mahdollista kierrättää työntekijöitä ja antaa siten tiimeille lisää kehittymismahdollisuuksia ?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.